Dagermanskulpturen

dagermannsinv

Invigningen av minnesmärket över Stig Dagerman den 18 maj samlade uppskattningsvis 400-500 personer i Stig Dagermans Park i Enebyberg. Naturen var försommarskön och medan vi samlades spelade V.I.P.Orkester från Danderyds Kulturskola. Ungdomar från EIF sålde kaffe och bullar. 

Helge Skoog läste Dagermandikter ackompanjerad av enebybergaren Johan Fransén, klarinettist i Kungl. Filharmonikerna.

 Jan O Berg, Enebybergsbiblioteketes Vänners ordförande, hälsade välkommen. Han var glad över det engagemang och breda förankring projektet har bland enebybergarna. Projektet har i huvudsak finansierats av 125 privata donatorer. Många bor i Enebyberg och övriga Danderyd men där finns också många andra Dagermanälskare.

Akademiledamoten Per Wästberg hyllade Stig Dagermans författarskap och framhöll hans bestående internationella lyskraft och nämnde hågkomster från egna möten med Dagerman. En länk till hans tal finns här nedan.

Stig Dagermans dotter, Lo Dagerman höll ett tal som i mycket handlade om utformningen av skulpturen ”Manuskript” och hur konstnären Lars Kleen skickligt har fångat de många dimensioner som ryms i Dagermans författarskap. 

Ordf. för Danderyds kultur- och fritidsnämnd Anders Bergstrand framhöll i sitt tal bl.a. att de boende i Enebyberg och Danderyd genom den snabbt genomförda insamlingen av medel till skulpturen hade visat på att de står bakom minnesmärket.

 

Per Wästbergs tal vid invigningen av minnesmärket över Stig Dagerman i Enebyberg den 18 maj 2014.

 

bar451

kulturbiennalenKulturbiennalen genomfördes i september med ett stort antal kulturevenemang i hela Danderyd. Vi bidrog med två program, Töres Theorells musikalisk-dramatiska föreläsning och en barnteaterföreställning.

I maj 2014  börjar diskussionen om att ordna en ny Kulturbiennal hösten 2015 i samarbete mellan kommunen och dess föreningar. 

 

bar451
PRESSMEDDELANDE

Kultur- och fritidsnämnden har tilldelat Jan O Berg, ordförande i Enebybergsbibliotekets Vänner,  Danderyds kommuns hedersplakett för kulturgärning 2014. Motiverigen lyder: För att hedra en av Sveriges största författare, Stig Dagerman, har Jan O Berg tillsammans med flera eldsjälar lyckats finansiera och realisera ett konstverk till minne av författaren Stig Dagerman, att placeras i Stig Dagermanparken i Enebyberg.

Plaketten delades ut på Nationaldagen, den 6 juni.